Márciusban is aktívan

Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark 2015. novemberében megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

A Bakony–Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak. Több mint 3200 km2-es területén számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét, a Magas-bakonyi és a Somló Tájvédelmi Körzetet, több természetvédelmi területet illetve Fonyód és Balatonboglár térségét.

A geopark geoturisztikai látogatóhelyek, geotúrák, barlangi overallos kalandtúrák, iskoláknak szervezett geonapok, geotáborok, vetélkedők és – hazánkban egyedüliként – nyílt geotúra-vezető képzések révén népszerűsíti a térség kiemelkedően sokszínű földtani örökségét.

Geotúra 2016. márciusában:

·         2016. március 20.: Geobotanikai túra a Fekete-hegyre

Túra leírás: Köveskál felől mandulafákkal szegélyezett szőlők között vezet az út a bazaltfennsík csillogó tavainak világába. Egy vízmosás mentén haladva könnyű hólyagos, és pöttyös „kukoricásodott” bazaltdarabokat, bazaltban fakadó forrást láthatunk és felpillanthatunk a rejtélyes Vaskapu bazaltbordásfalára is. A vulkánmező tetőszintjén békák, virágok és tavacskák között érünk a Keleményes-kő rakott palacsintára emlékeztető szikláira, ahonnan a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánjának szinte tökéletesen ép kráterére nézhetünk le. Visszafelé az Eötvös Károly kilátóból egészben láthatjuk a Káli-medencét. Köveskálra visszaérve a mosóház megtekintésével zárul a program.

Túraútvonal: Köveskál–Vaskapu-árok–Keleményes-kő–Eötvös Károly-kilátó–Köveskál

Találkozás ideje: március 20. vasárnap 10.00 óra

Találkozás helye: Köveskál, mosóház előtt) GPS: 46.882408,17.604448

Geotúra hossza: 8 km

Időtartama: 5 óra

Térítéses: 850,-/felnőtt, 400,-/gyerek

Jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: március 19. szombat 16.00 óráig!

Túra ajánló:

·         2016. március 19.: Víz Világnapi túra

Zalaszántó, Turul parkoló

http://www.bfnp.hu/hu/programok/viz-vilagnapi-tura

·         2016. március 19.: Téltemető túra a Szent Miklós forráshoz

                Gyenesdiás, Természet Háza Látogatóközpont

                www.bakonyerdo.hu; www.gyenesdias.info.hu

Március 19-én, a Víz Világnapján a Vönöczky Schnek Jakab kutatóházban tartott előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a látogatók hazánk édesvizeinek világával, majd testközelből barátkozhatunk a Kis-Balaton a makrogerinctelen lakóival. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak kerülhetnek a hálóba. Előzetes bejelentkezés szükséges! A programon való részvétel ingyenes. Helyszín: Keszthely, Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház.

www.bfnp.hu

Tipp: Március 20-án Víz Napi Balcsi Parti lesz Vonyarcvashegyen!


Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek