Legendák, hagyományok nyomában

A balatonalmádi Hungarikum Fesztiválon nemzetünk értékeit mutatjuk be neves pálinkákkal, gasztronómiai remekekkel és kézműves, népi-iparművészeti termékekkel. A fesztivál ideje alatt legfőképpen helyi és környékbeli művészek kínálják zsűrizett termékeiket megvásárlásra. A hatalmas színpadon estéről estére izgalmas és változatos, a közönség igényeinek sokszínűségét kiszolgáló programokkal várják az igényes kultúrára szomjazókat július 24. és augusztus 4. között.

www.balaton-almadi.hu

Megelevenedik a lovagkor Fonyódon, a Fácános Palánkvárban. Hadászati bemutató, a fegyverek kipróbálásával, a visegrádi Szent György Lovagrend közreműködésével – mindez a XXI. Fonyódi Hadijátékokon augusztus 2-án.

www.fonyod.hu

XXIII. 40 halász emléknap – a balatoni halászok napja többnapos rendezvénysorozatának műsorai Vonyarcvashegyen több helyszínen is zajlanak augusztus 7-9-ig. Így a rendezvénytéren, a strandon, a Szent Mihály-dombon és kápolnában, a 40 halász emlékhelyen és a Balatoni halászok parkjában. A programsorozat keretében halászléfőzésre is sor kerül színes, szórakoztató programok kíséretében. Kezdettől fogva a halásznapok népszerű programja a látványos tűzijáték.

www.vonyarcvashegy.hu

Buzsák a hímzések és a pásztorfaragások hazája. A település több mint 500 éves, Somogy megyében a Balatontól 15 km-re fekszik. A mai Buzsák helyén a középkorban Akts és Magyari falvak feküdtek, melyeknek lakói magyarok voltak. Miután népüket a tatárok kipusztították, helyettük szláv ajkú telepesek jöttek. A régi krónikák szerint a település a Balaton mocsarai által három oldalról körülzárt beszögelésben fekszik és valószínűleg ettől a beszögeléstől kapta természetes fekvésének megfelelő nevét, az itt letelepedett délszláv telepesektől. Ez az 1450 fős község, virágzó hagyományaival, népi építészeti emlékeivel várja ma is az oda látogatókat. A falu hímző művészete messze földön híres. Háromféle ősi hímzést: a rátétest, a vézást, és a sok színben pompázó boszorkányost még ma is varrják az asszonyok. A Tájházban és a Faluházban állandó kiállítás mutatja be ezt a gazdag szín és formavilágot. A Buzsáki Búcsút augusztus 13-15-én tartják – ekkor bepillantást nyerhetünk a jellegzetes helyi népi kultúrába.

www.buzsak.hu

Hagyományőrző Napok

Idén már hetedik alkalommal rendezik meg Szigligeten a „Hagyományőrző Napok” programsorozatot Szigligeten, a várban. A két izgalmakban is bővelkedő nap során a meghívott hagyományőrző egyesületek számos, látványos bemutatóval ajándékozzák meg a közönséget, de természetesen a középkori muzsika sem hiányozhat a repertoárból. A szigligeti Hagyományőrző Napok részeként apródavatást, solymászbemutatót is rendeznek. Az alsóvárban kialakított színpadon fergeteges programok várják nemcsak a hagyománytisztelőket, hanem mindenkit, aki szeretne új élményekkel gazdagodni – mindezt augusztus 20-21-én.

www.szigliget.hu


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek