Korcsolyázás a Balatonon

Ha eljön a tél, akkor a szánkózás, hógolyózás mellett a korcsolyázás is elmaradhatatlan a Balatonnál. De kockáztatni nem érdemes! Figyeljük a híreket, hogy valóban alkalmas-e a jég sportolásra!

A korizás mindamellett, hogy igen szórakoztató mozgásforma, még roppant egészséges is. Jó levegőn, a szabadban lenni, kalóriát égetni már önmagában is nagyszerű dolog, de emellett előnye az is, hogy a koordinációs képességet is javítja. Ezt a sportot szinte bárki űzheti fiatal kortól egészen idős korig, hiszen az izületeket sem terheli nagyon. Persze fenékre huppanni nem annyira kellemes, de előbb-utóbb mindenki megtanul talpon, azaz pengén maradni. 

Mi kell hozzá? Először is érdemes jó melegen (de rétegesen) felöltözni, szükségünk lesz egy pár korcsolyára, és természetesen JÉGre. És itt álljunk is meg! Felkereshetünk mesterséges jégpályákat, de számos kisebb tó, illetve a Balaton felszíne is előbb-utóbb befagy, ha elég tartósan van 0 fok alatt a hőmérséklet. És ez itt a lényeg. Ahhoz, hogy a Balaton alkalmas legyen korcsolyázásra, vagy más sportra, legalább két hétig folyamatosan a mínusz tartományban kell időznie a hőmérő higanyszálának. 

Mint arról a különféle híradásokból már értesülhettünk a Balatoni Vízirendészet szerint az elmúlt napok mínuszai ellenére is tilos és életveszélyes a Balaton jegére menni, így sem korcsolyázásra, sem egyéb sportra NEM alkalmas a Balaton. Legalább 10 centis jég kellene, ám ez jelenleg sincs meg sehol. Mivel az előrejelzések szerint enyhülés várható, csökkenni fog a már meglévő jég vastagsága is.

Fontos: Aki a tiltás ellenére a tóra merészkedik, 5 ezertől akár 50 ezer forintig terjedő büntetést is kaphat.
Fő az óvatosság! Ne veszélyeztessük saját és embertársaink életét sem! Lehetőleg figyeljünk oda másokra is, és bátran szóljunk, ha valaki a tiltás ellenére mégis rámerészkedik a jégre. 

Ha esetleg megtörtént a baj, akkor a 112-t vagy 1817-et kell hívni!


Forrás: http://www.gyenesdias.info.hu/

Továbbküldöm ismerősnek