Aquilo Hotel Panoráma – Esküvő, a Te meséd szerint

 
Eljutott hozzám néhány megindító fotó. Egy vízparti esküvőről. A képekről önfeledten mosolygott rám az ara, miközben szerelemittasan karolta át a vőlegény. Láttam egy lombos fák ölelte kis szigetet, egy liliomfüzérrel átszőtt boldogságkaput, széllengette menyasszonyi fátylat, őszinte derűvel koccanó pezsgőspoharakat, …. És összeállt bennem a mese.
 
Mese, mert kislánykoromban én is így képzeltem el: romantikus helyszínen, habos-babos ruhában, szabad ég alatt, és úgy, hogy az a csók örökké tart. 
Utóbbit a fotók nem erősítették meg – bár él bennem a remény, hogy az sem csak mese –, de minden mást, igazolásképpen, papírra vittek a fotólaborban.
Aquilo Hotel Panoráma. A név már nem lesz ismeretlen számomra. Nincs túl az Óperenciás-tengeren, sem az Üveghegyen: közvetlenül a Balaton partján fekszik, Tihanyban.
Annak ellenére, hogy a szálloda szezonális, nem volt akadálya annak, hogy ellátogassak a helyszínre. Bár most nem a júniusi meleg színek fogadtak, mint a fotókon. A márciusi kopárságtól és az éppen zajló felújítási munkálatoktól szerencsére el tudtam vonatkoztatni: lelki szemeim előtt látni véltem a pillanatnyilag lombhullatta fák dús, üdezöld koronáját, a meleg-türkizkék Balatont, és a frissen nyírt pázsitot – akárcsak a fotók ihlette mesémben. De a valóságban még a zord idő ellenére is szép látványt nyújtott a reggeli köd, ahogy kúszott fel a víz színéről, és sejtelmesen áttetsző csíkot húzott a panoráma közepére, s a ringatózó stég, ahogy átsétáltam a nádas mellett, végül a sziget. Az értékesítési ügyintéző körbevezetett a szállodában, így volt alkalmam faggatózni. Mert érdekelt a szálloda meséje is.
 
Elmondása szerint főleg május-június és szeptember-október hónapokban adnak helyszínt menyegzőknek. Hangsúlyozta, hogy rugalmasak, így bármely kéréssel meg lehet őket keresni. Én már át is szőttem a mesémet: a herceg áthajózik értem a túlpartra, míg itt a szigeten vár ránk a család, és… Megnyugtatott a fiatalember: ez nem éri őket váratlanul, mivel volt már rá példa, továbbá ennél nagyobb a lehetőségek tárháza, és szívesen megszervezik. 
 
Az esküvőknek természetesen van általános menete – de csak, hogy el lehessen térni tőle.  A vendégek fogadásával hangolódnak rá az eseményre: falatok, sütibüfé, italok, kívánság szerint. Ezt követően lehet akár fakultatív program is, és itt jöhet szóba hajózás, vitorlázás, kisvonatozás és egyebek, amelynek csak a fantázia (no meg persze a szervezhetőség) szab határt. Az apátság elérhető közelségben van autóval, és fakultatív programként a család felültethető kisvonatra, vagy hajóra is. A polgári ceremónia azonban (de volt rá példa, hogy az egyházi is) mindenképpen a szálloda kis szigetén zajlik, ami nagyon romantikus és emlékezetes attrakció. Az evés-ivás-mulatozás a szálloda udvarán felállított rendezvénysátorban kap helyet. Ahogy minden egyéb részletet, a vacsora menüsorát is a pár kívánsága szerint állítják össze.
 
A parti hajnalig tarthat, a szállás egyértelműen adott helyben. A reggeli svédasztal kínálatán túljutva, (és egy kis délidei pihenéssel kombinálva), sokadszori, de még álmatag gratulációkkal övezve szélnek eredhet a csapat. És nem gond, ha csak a délutáni órákban.
Én is elégedetten távoztam. A légkör kellemes, családias, a helyszín megnyerő. Tihanynak különleges atmoszférája van, ami engem illet, megfogott a környék. Vajon, ha lenne menyegzőm, itt tartanám?...
 

Továbbküldöm ismerősnek