Vitorlástörténeti kiállítás a parton

 

Egyedi, újszerű és játékos vitorlástörténeti kiállítás nyílt a város egyik legpatinásabb, műemlék épületében. Az egykori klubház emeletén kialakított, több korosztály számára is élményeket kínáló bemutató tér, ahol még a viharos tavat is megidézik, a balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet.

Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító térben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel.

Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában az épületet körbeölelő teraszról.

Kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak vagy éppen a Kékszalag versenynek a történetét is.

- Alig egy éve adtuk át a sétányon álló akváriumot, a Bodorkát, amely rendkívül népszerű, a látogatószám igazolja, hogy jó döntés volt a megvalósítása. A vitorlástörténeti kiállításhoz is hasonló reményeket fűzünk. Egyébként is, hol másutt lenne egy ilyen kiállítás, mint itt Füreden, a vitorlázás fellegvárában, hiszen 1867-ben itt kezdődött a magyar vitorlázás története - vélekedett az átadó ünnepségen Bóka Istvánpolgármester, aki hangsúlyozta: a fenntartható városfejlesztés híve, ilyen a vitorlástörténeti kiállítás létrehozása is.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Balatonfüreden mindig jó helyre kerülnek a fejlesztési támogatások, az elmúlt években ötcsillagos várost építettek itt, ötcsillagos projektekkel. - Jelenleg Füred a Balaton legvonzóbb turisztikai célpontja. Ahhoz, hogy ebben az örök versenyben a város meg tudja őrizni pozícióját, újabb és újabb fejlesztések, ötletek kellenek, ilyen ez a kiállítás is - fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti része, évtizedek óta kihasználatlanul állt. A bemutató hely kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították az épület homlokzatát, a faelemek között még most is több, az 1880-as évekből származó gerenda található. A műemlékvédelem jóváhagyásával bővítették a teraszt, kicserélték az emeleti rész nyílászáróit és elkészítették az újfakorlátot.

Az új kiállító teret az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. (A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.)

A tágas teraszról azonnal a fogadótérbe léphetünk, az egykori klubház műemlék koporsófödémes nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható felületű Balaton térkép fogadja az érdeklődőket, amelyen szabadon választhatók ki a különböző helyszínek és témák. Külön úgynevezett vihar szoba is van, ahol a balatoni viharok kalandos nehézségeit lehet kipróbálni.
A látogatók történeteket hallhatnak a balatoni szelekről, versenyekről, a hajókról, méretarányos maketteken, tervrajzokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a múltat és a jelent. 
A beruházás mintegy 150 millió forint uniós forrásból valósult meg.


balatonfured.hu

Továbbküldöm ismerősnek