Veszélyes marad a Balaton jege a hétvégéig

A Balaton jege 4-10 centiméter vastag, és előreláthatóan a hétvégére sem lesz elég biztonságos a téli sportoláshoz – Horváth Lászlónak, a  Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint.

       Horváth László elmondta: már több önkormányzat, iskola, sportegyesület, étterem, magánszemély érdeklődött a vízirendészetnél a balatoni jégviszonyokról, és egyiknek sem javasolták, hogy ezen a hétvégén bármilyen rendezvényt tervezzenek a jégre. 
       Hozzátette, közvetlenül a part közelben, főleg a déli oldalon vastag, de töredezett a tó jege, ezért sportolásra alkalmatlan. A parttól távolabb pár napja még hullámzott a víz. Mára sima, acélos jégréteg alakult ki, ami azonban még nem elég vastag és nem egyenletes, ezért nem biztonságos.
       Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológus vezetője megerősítette, hogy egyelőre kockázatos a parttól távolabb a Balaton jegére merészkedni. Az előrejelzések szerint keddtől felmelegedés várható, és a jövő hét további napjain sem lehet számítani olyan markáns lehűlésre, mint az elmúlt napokban.
       A tapasztalatok és a szakértők korábbi nyilatkozatai szerint akkor tekinthető biztonságosnak a jég, ha acélos, homogén és 12 centiméteresnél vastagabb.


http://siofok.hu/

(MTI)

Továbbküldöm ismerősnek