Balatonfüred a fókuszban - Balatoni ingatlanhelyzet

Ha Balaton, akkor Füred. Továbbra is élénk kereslet van a város ingatlanjai iránt, még úgy is, hogy a kínált ingatlanok valamennyi típusa jóval az átlag fölötti áron érhető el. Összeállítás.

Az utóbbi egy hónapban a hírportálok kiemelt témái közé tartozott a CSOK és az áfa-csökkentés. Előbbi egyik hatása várhatóan az új lakások jelentős mértékű drágulását, a használt ingatlanok eladhatatlanná válását vonja maga után. További felmerülő probléma lehet, hogy a szegény családok nem tudnak élni ezzel a támogatással, de aki igénybe veszi, az is eladósodhat. Az ingatlanpiac fellendülése nem járt együtt az építkezések számának emelkedésével, sőt az építőipari ágazat a tavalyi évben csökkenést mutatott. Az új, 5%-os áfa bevezetésével az ágazat további zuhanását szeretnék megállítani, illetve bővülő tendencia felé terelni. A Balatont máris elérte az új rendelkezés, Keszthelyen 175 apartmant alakítanak ki, az első tömböt várhatóan már az év végén átadják.

Egy tavaly tavasszal készült felmérés szerint a magyarországi tavak partján elhelyezkedő egyes ingatlanok árai megközelítik az ország drágább megyeszékhelyeinek árszínvonalát. Az összehasonlítás során a Balaton északi partja bizonyult a legdrágábbnak, az egyes települések között viszont különbségek mutatkoztak: Balatonalmádi és Révfülöp az alacsonyabb árkategóriában, Csopak a középmezőnyben, Balatonfüred és Tihany pedig az élmezőnyben helyezkedett el. A Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár 285 ezer forint, Füreden viszont 354 ezer forintos az átlagár. A kereslet részletei itt. 
A Balaton északi partján egyébként messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 565 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét.

A balatoni használt üdülők ára az utóbbi egy évben 20%-kal emelkedett, a forgalom pedig 40%-kal nőtt – utóbbi a nyaralókra és a lakásokra egyaránt igaz. A használt nyaralók és családi házak Balatonfüreden, Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen voltak a legdrágábbak, használt lakásokhoz pedig Siófokon és Hévízen lehetett a legmagasabb áron hozzájutni a térség viszonylatában.

Balatonfüreden az elmúlt öt évben a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 39%-kal emelkedett. Az időszakban egy folyamatosan növekvő tendencia érvényesült, melynek üteme 2014-ben ugrott meg látványosan. A legnagyobb változás a téglalakások esetén mutatkozott: a bővülés 70%-os volt, ezt követték a panellakások 45%-os, és a családi házak 24%-os áremelkedéssel.

A balatonfüredi eladó lakások árai az országos, és a balatoni viszonylatot tekintve is kiugróak, előbbi ingatlantípusért 34%-kal, utóbbiért 28%-kal kell többet fizetniük az országos átlagnál azoknak, akik itt vásárolnak. A családi házak ára 61%-kal magasabb az országos átlaghoz viszonyítva, ez azonban elmarad a tihanyi áraktól. A bevezetett támogatások a további növekedést jelzik előre, mely a használt-, és az új építésű ingatlanok vonatkozásában eltérő lehet.


Forrás:Ingatlannet.hu/balatonfured.hu

http://balatonfured.hu/

Továbbküldöm ismerősnek