Újra nyitva az akvárium

Egy hónapos szünet után újra várja a látogatókat a Bodorka. A balatoni vízivilágot bemutató, a térségben egyedülálló létesítmény, a Tagore sétány felújítása miatt volt zárva.

A Tagore sétány északi oldalára épült, tavaly nyáron átadott látogatóközpont rövid idő alatt a város egyik legnépszerűbb létesítményévé vált, eddig mintegy negyvenezren váltottak belépőt a Bodorkába.

A sétány felújítása miatt voltunk zárva. Hamarosan az épület előtt is lerakják az új burkolatot, de már így is megközelíthető az épület. A szünet alatt kisebb felújításokat végeztünk el és berendeztük az akváriumok melletti vitrineket, virágok, kagylók, rovarok kerültek ide - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Szabó Judit a látogatóközpont vezetője, aki hozzátette: a cél továbbra is az, hogy minél hitelesebben mutassák be a tizenötezer éves tavat és annak élővilágát.

A klasszikus megoldástól eltérve, a központot úgy rendezték be, mintha a víz alatt lennének a látogatók is. Az összesen ötvenezer liternyi akváriumban valamennyi, a tóban élő hal megtalálható, mellettük a tó hatezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén élő más élőlényeket, rákokat, kagylókat, csigákat is láthatnak az érdeklődők. 17 akváriumban 36 halfaj látható, a két tengervizes akváriumban pedig 15 fajta tengeri hal kapott helyet.
A balatoni halról, a Bodorkáról elnevezett látogatóközpontban az akváriumok mellett három nyelvű, érintőképernyős információs táblákat helyeztek el, így minden bemutatott halról bőséges ismeretanyagot találnak az érdeklődők. A 650 négyzetméter alapterületű épületben egy kültéri medencét is kialakítottak, a gyerekeket pedig kisebb játszótér is várja. A legnépszerűbb látványosság továbbra is az extra méretű, tizennégyezer literes akvárium.
A kiállító tér közepén egy multifunkcionális oktató- és vetítőteremmel ellátott belső átrium található, itt a Balaton kialakulásáról, élővilágáról szóló filmet nézhetnek meg a látogatók.

A térségben egyedülállónak számító látogatóközpont, keddtől vasárnapig, 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket. A jegyárak nem változtak, 1000 forint a felnőtt, 500 forint a gyerek belépő, a fürediek, a diákok és a nyugdíjasok 750 forinttért tekinthetik meg az akváriumokat. Csoportoknak, családoknak további kedvezményt adnak.

A főszezonban ismét minden nap nyitva lesz a Bodorka, ahol a tervek szerint tavasszal és ősszel a Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen szervezett ismeretterjesztő előadásokat is tartanak majd, a Nők a Balatonért Egyesület pedig környezettudatosságról szóló előadásokat rendez.


balatonfured.hu

Továbbküldöm ismerősnek