A téli Balaton régen és ma

Amíg korábban főként a halászat játszott főszerepet a téli hónapokban, addig manapság az év leghidegebb időszaka főként a szórakozásról szól a Balatonnál. Persze annak idején is kínált élményt a téli Balaton: az idősebbek még emlékeznek rá, hogy lovas szánnal lehetett áthajtani a tó jegén. Ha igazán szeretnénk megismerni a régi idők téli Balatonját, vegyük le a polcról Jókai leghíresebb művét, az Aranyembert, kuckózzunk be egy bögre forró teával egy fotelbe, és olvassuk végig Timár Mihály történetét!

 Ha befagy a tó, sorra nyílnak a korcsolyapályák, egyre több település jelöl ki korizásra, fakutyázásra alkalmas területet, és nem ritka az sem, hogy villanyfénynél és forralt bor vagy meleg tea társaságában hódolhatunk a téli sportoknak.

Tipp: A korcsolyázás szerelmeseinek nem kell azonban megvárni, hogy a tó befagyjon: Hévízen a Termelői piac szomszédságában (Széchenyi utca eleje) minden télen fedett sátor alatt biztosítanak pályát a sportolóknak, mégpedig a víz helyszíni lefagyasztásával. A boldog békeidőket idézi fel egy kicsit a fakutyázás, amely nemcsak a gyermekek kedvence, sokan – a felnőttek közül is - a fakutyába kapaszkodva tanulnak meg korcsolyázni! Érdemes kibérelni egy ilyen szántalpakra szerelt széket, melyet bottal lehet hajtani, a közlekedés vele egyedülálló élmény jelent,  főként, ha sikerül kifogni egy igazi retro darabot!

 

 


További információk: Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

Tel.: +36-87/482-023

E-mail: balaton@itthon.hu

Internet: itthon.hu/balaton

Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek