Januári népszokások

Januárban számos népszokás kötődik ünnepeinkhez és a jeles napokhoz. Hogy csak kettőt említsünk ezek közül: január 6-án, vízkereszt napján általános szokás volt, hogy a katolikus papok a házakat is meghintették a szentelt vízzel – ez volt a házszentelés. Ezenkívül elterjedt népszokás volt a „csillagozás”, amikor gyerekek jártak körbe a faluban csillaggal a kezükben és a kis Jézusról szóló énekeket énekeltek. 

 

Január 22-én, Szent Vince napján a szőlőtermesztő falvakban – így a Balaton-felvidéken is - sok helyütt úgynevezett vincevesszőt vágtak, amit a szobában vízbe állítottak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!"A szőlészek, borászok Vince napon abban reménykednek, hogy a Nap kibújik a felhők mögül, és így jó termésre számíthatnak. Ha netán köd ül a határra, akkor az ősszel a szüret gyengének ígérkezik. Amennyiben szép időre virradnak, a nap során Szent Vince nevére áldomást isznak, este pedig örömtáncot lejtenek. Ezt a hagyományt sok helyen a mai napig őrzik.

Tipp: Január 24-én, Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben Vince napi borünnepet tartanak, ahol szakmai előadások és kulturális műsor várja a megjelenteket. http://www.balatonfured.hu/

 


További információk: Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság
Tel.: +36-87/482-023
E-mail: balaton@itthon.hu
Internet: itthon.hu/balaton
Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek