Szesztilalom!

 

Siófok képviselőtestülete köztéri alkoholfogyasztási tilalmat vezetett be a város legfrekventáltabb turisztikai övezetében, elsősorban a városban megjelenő törő-zúzó bulituristák miatt.

      Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző az erről döntő testületi ülésen arról számolt be, hogy a nyári időszakban rengeteg fiatal érkezik a városba, és sokan nem a vendéglátóhelyeken fogyasztják az alkoholt. A partra már úgy érkeznek le, hogy a hónuk alatt viszik a borosüveget, pezsgőspoharat, majd ezeket eldobálják, összetörik.
„Ezzel a rendeletmódosítással egy négyszög alakú területet céloznánk meg, a Tátra utca, Vasút, Krúdy sétány és a Balaton által határolt területen.

Az év bármely szakában- tehát ez nem csak kimondottan az idegenforgalmi szezonra vonatkozik- közterületen tilos lesz a szeszesital fogyasztása” – mondta a jegyző.

      A tilalom azt jelenti, hogy üveget lehet vinni, de ha az üveg nyitva van, az már ráutaló magatartásnak számít, és a rendőrség, illetve a közterület felügyelők eljárhatnak az így korzózókkal szemben.

      A közterületen történő alkoholfogyasztást egyébként nem tiltja országos szintű jogszabály, annak elrendelése önkormányzati hatáskör. Budapesten a legtöbb kerületben tilos a köztéri alkoholfogyasztás, és a nagyobb egyetemi városok testületei is rendeletben tiltják az alkoholfogyasztást közterületen. A szeszesital fogyasztásának tilalma nem terjed ki a közterület bérlésével megrendezett rendezvények területére.

      Hétvégén éjszakánként több ezer fiatal korzózik Siófok közterületein, így az új rendelet betartatása komoly feladat lesz. Csorba Ottó képviselő kezdeményezte, hogy többnyelvű tájékoztatókat függesszenek ki, amiben tájékoztatják a vendégeket, vásárlókat az új rendeletről. 

      A szabálytalankodókkal szemben a helyszíni bírság 5 és 50 ezer forint között mozoghat, de ha valakit feljelentenek, akár 150 ezer forintba is kerülhet a köztéri illegális italozás. Az intézkedő közterület-felügyelő, vagy rendőr maga mérlegeli, hogy csak figyelmeztet, vagy büntet.


Siófokportál

Továbbküldöm ismerősnek