Balatoni panoráma 70 méter magasból Siófokon

Csütörtökön sajtóbemutatóval kezdte meg működését a siófoki nyár idei szenzációja, egy 69 méter magas, negyven kabinos, mintegy 240 személyes óriáskerék, amit sötétedés után 30 ezer izzó világít ki.

A német gyártású szerkezetet eredetileg a hannoveri világkiállításra készítették 15 évvel ezelőtt. Azóta működött már Berlinben, Zürichben és Stuttgartban is.  Az óriáskerék összesen 400 tonnát nyomó elemei 24 darab, egyenként 12 méter hosszú konténerben érkeztek Siófokra, ahol több hatalmas daruval alíg nyolc nap alatt rakták össze a szerkezetet. Alapozása nincs, a saját súlya tartja stabilan.

A 40 kabinja között van akadálymentesített is, így mozgássérültek is használhatják. Egyszerre öt kabinba lehet beszállni mindkét oldalról. A kabinok többsége üveggel teljesen zárt,  másoknál az ajtónak csak alsó fele van, az ablak helyén teljesen nyitott. Ha valaki fotózni akar, ilyent érdemes választani, mert a kabinok üvegei kékes színt ad a felvételeknek.

A használat három éves korig ingyenes. A 12 év alatti gyerekek csak szülői kísérettel használhatják. A felnőttjegy 2000 forint, a gyerekjegy 140 centi alatt 1500, 140 centi felett 2000 forint. Az óriáskereket csak az tudja használni, aki bejut a strandra. Ez a pénztár nyitva tartása idején - naponta este hét óráig - 1000 forintba kerül. A jegy mellé a felnőttek egy 500 forint értékű kupont kapnak, amit 19 óráig kedvezményként felhasználhatnak az óriáskerék-jegy vásárlásánál.  Ha valaki este hét után megy a strandra, nem kell fizetnie, persze kupont se kap, így teljes áron használhatja az óriáskereket.

Zacskó nincs a kabinokban, de nincs is rá szükség, de egy jó távcső,vagy egy nagy teleobjektívvel felszerelt fényképezőgép és persze a tiszta idő mindenképp hasznos lehet.

A kezdeti hivatalos működési idő vasárnaptól csütörtökig minden nap 15-24 óráig, pénteken és szombaton 15 órától hajnali egy óráig. Mint az üzemeltető cég munkatársától megtudtam, ezekben az időszakokban mindenképp működik a szerkezet, de megfelelő igény esetén máskor, így akár délelőtt is elindíthatják.


Siófokportál

Továbbküldöm ismerősnek