Szent Iván Éj / Múzeumok Éjszakája a Balatonnál

 

A nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván (János) napjának, azaz június 24-nek az előestéjén tartják. A Balaton régióban is sok helyen gyújtanak tüzet ezen az éjszakán – az ősi pogány szokásoknak, az ezekre épült keresztény szokásoknak és a magyarországi hagyományoknak megfelelően.

 

Rendezvényajánlónk:

Balatonszárszón fáklyás felvonulás, Szent Iván éji tűzgyújtás, koncertek, színházi előadások, katonai hagyományőrzők bemutatója vár mindenkit a Szárszói Tüzes Estéken június 24-én.

www.balatonszarszo.hu  

Zamárdiban a település történeti helyeit végigjáró, korhű zenés rendezvényen vehetünk részt a nyári napforduló ünnepén, a június 24-25-i Szent Iván éji időutazáson.

www.zamardi.hu

Fonyódon is megünneplik a nyár közepét június 24-én, csakúgy, mint Balatonfüred arácsi városrészében.

www.fonyod.hu; www.balatonfured.hu

Vonyarcvashegyen június 23-án a Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek.

www.vonyarcvashegy.hu

Extra tipp: Utcazenészek Hévízen!

Az Angyalok és csavargók estéin június 24-26. között a belváros 7 pontján 7 különböző stílusban: gitar solo, relax, népzene jazz, pop, country, dixie.

www.heviz.hu

És hogy mi történik még ezen a nyárközepi varázslatos éjszakán? Múzeumok Éjszakája várja a „virrasztókat” Balatonfüreden, Fonyódon, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Keszthelyen és Tapolcán is. Emellett érdemes az idén 25 éves Kenesei Tájházba is ellátogatni délután.

www.vaszaryvilla.hu; www.fonyod.hu; www.balatonszarszo.hu; www.szemesimuvhaz.hu; www.balatonszinhaz.hu; www.balatonszinhaz.hu; www.vktapolca.hu;

Továbbküldöm ismerősnek