Ismét májusban nyit a Balaton

 

Májusban újra megrendezik a többféle programot adó Nyitott Balaton akciót - döntöttek a Balatoni Regionális TDM-szövetség közgyűlésén. Fontos cél, hogy végre legyen turizmustörvény.

A Balaton csak pár hónapon át érdekes nyaralóhely vagy lehetne vonzó akár egész évben is? Hiányoznak az egész éves programok vagy a szolgáltatóknak kellene talpon lenni a szezonon túl is? Netán mindkettő egyszerre?

Régóta megfogalmazott vágy és elvárás, hogy a Balaton a szűk szezonális nyaralóhely helyett egy egész évben programokat kínáló régió legyen. Ötletek voltak eddig is, azonban a változtatás lehetőségeit megfogalmazó koncepció máig nem készült el, az ígért turizmustörvény pedig egyelőre sehol. 
Tavaly új kezdeményezésként először rendezték meg a Nyitott Balaton akciót, amely arra a régi dilemmára kereste a választ, miszerint azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. A szövetség egyértelműen sikeresnek nevezte a tavaly tavasszal és ősszel is megrendezett nagy médiavisszhangot és érdeklődést kiváltó programsorozatot.

A szövetség legfontosabb célja a balatoni turizmus fellendítése, amire a leghivatottabb az alulról, önkéntes alapon szerveződő, a balatoni turisztikai egyesületeket tömörítő regionális TDM szövetség. A Nyitott Balaton akciókkal a nyári szezonon kívül is sikerült a figyelmet ráirányítani a tóra, ezért ezt a kezdeményezést folytatni kell - hangzott el a szervezet Tihanyban tartott tisztújító közgyűlésen.

Hoffmann Henrik a szervezet újraválasztott elnöke szerint az egész szakma kudarca, hogy nem sikerült az előző parlamenti ciklusban elérni a turizmustörvény megszületését. A szervezet álláspontja szerint helytelen, hogy a turizmusirányítás feladatai az önkormányzatoknál vannak, amelyek területi korlátozottságuk miatt alkalmatlanok erre. A nemzetközi piacon nem települések, hanem térségek és országok versenyeznek - hangsúlyozta az elnök, aki kiemelte: a törvénytervezethez benyújtott javaslataikban többféle elképzelés is létezik a TDM szervezetek finanszírozására, - egyfajta alulról finanszírozottságra lenne szükség, vagyis az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók turisztikai hozzájárulása biztosítaná a forrást a szakmai irányítás működtetéséhez.

A május 1-11. között rendezendő Nyitott Balaton akció ezúttal is koncerteket, gyerek és sport rendezvényeket, különböző szabadidős programokat ölel majd fel. Lesznek külön strand programok, gyalog-, illetve kerékpáros túrák és persze gasztronómiai események. A cél az, hogy májusban ne egy alvó térség fogadja a Balatonhoz érkezőket, hanem nyitott vendéglátóhelyek valamint az évszaknak megfelelő programok.

Az akcióban a regionális TDM-szövetséghez tartozó mind a 17 település részt vesz majd. Ez lefedi az egész Balatont, így mindkét parton érezhetően ismét felpezsdül az élet már májusban.

A közgyűlésen újraválasztották a szervezet eddigi elnökét, Hoffmann Henriket, a Siófoki Fürdőegylet képviselőjét. A két alelnök a balatonföldvári Fekete Tamás és a keszthelyiTar László lett. Az elnökség tagjai közé választották Vászolyiné Dobrosi Ágnest a füredi turisztikai egyesület elnökét is.

A három éve alakult szervezet a balatoni turisztikai egyesületeket tömöríti és mára a Balaton idegenforgalmának jelentős szereplőjévé vált. A stratégiai cél változatlan: a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára legyen vonzó hely, ahol tavasszal is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással.


balatonfured.hu

Továbbküldöm ismerősnek