Várnak a várak

A várak, várromok kiváló kirándulási célpontok – a Balaton régióban is.

 

Szigliget – gyönyörű fekvés, impozáns romok, pezsgő várélet, folyamatos felújítás. Talán ezekkel a szavakkal lehetne röviden bemutatni a Balaton várát, amelyet a pannonhalmi apátság építtetett 1260-62 között. A török soha nem tudta bevenni.

A templom mögül indulva először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba. Itt volt az egykori öregtorony ill. a várúr palotája és tornya. 2013 végén újabb jelentős rekonstrukciós munkák zárultak le a Balaton Várában, melynek köszönhetően többek között elkészült az alsó és felső várat összekötő lépcsősor, valamint üzembe helyeztek kültéri és beltéri érintőképernyős terminálokat is.

Várprogram rendezvényajánló:

Zenés esték a „Balaton várában”

Július 18. és augusztus 22. között a nyári hétvégi estéken újra megtelik a szigligeti alsóvárban kialakított színpad élettel. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra tiszteletét teszi nálunk a Magna Cum Laude együttes. Fellép a vár színpadán a nagy népzenei múlttal rendelkező és elismert Csík zenekar. A fiatalok egyik kedvenc pop rock együttese, a Hooligans is ellátogat hozzánk, hogy a középkori várfalak között zenélhessen.  Zséda akusztikus koncertet ad majd, ahol újból megcsodálhatja a közönség szépségét és tehetségét. Augusztusban Magyarország legnépszerűbb jazzegyüttese a Benkó Dixieland Band nyújt majd felhőtlen szórakozást egy kellemes koncert erejéig. A Zenés esték programsorozat zárásaként pedig Szentpéteri Csilla zenéje kivételes ünneppé varázsolja az estét és nyújt magas színvonalú szórakozást.

www.szigligeti-var.hu

www.szigliget.hu

Csobánc – nem különben szépséges fekvés, pazar panoráma, csendben pihenő romok, legendákat őrző kövek. Ez a Csobánci Vár.  A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig.

Várprogram rendezvényajánló:

XII. Gyulaffy Napok Csobáncért

A „Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Csobánc Váráért Közhasznú alapítvány” 2015. július 10-12-én rendezi meg a „Gyulaffy Napok Csobáncért” című hagyományőrző programját. A rendezvény hagyományteremtő céllal, immáron 12. alkalommal kerül lebonyolításra. A rendezvény során befolyt bevételeket a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják, hogy az utókor számára megőrizzék a magyar történelem eme páratlan emlékét.

Középkori forgatag keretében életre kel az 1500-as évek török kori Magyarországának élete, hangulata. Ízelítőt kapunk a kihalófélben lévő mesterségekből, a néphagyományok, népszokások felidézésén keresztül megismerhetjük a kor hagyományait, az őshonos magyar haszonállatvásár pergő, hangulatát. Kóstolót kaphatunk a páratlan íz világú török és magyar konyha ínyencségeiből.

www.csobancvar.hu

Nagyvázsony – Kinizsi vára egy bájos, Balaton-felvidéki falucska közepén. Nagy időket megélt lakótornya messziről látszik. A településen élt Mátyás király híres hadvezére, aki hadszíntéri cselekedetei mellett arról is híres, hogy Pálos rendi kolostort épített a település határában. Vártúrával, kovácsbemutatóval papírmerítéssel, viaszpecsét készítéssel és lovagi tornákkal is találkozhat az, aki felkeresi a nagyvázsonyi várat. A Kinizsi Vár Mátyás király fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pál legendáját és a reneszánsz kort kelti életre egész évben rengeteg programmal és fesztivállal.

Aktualitás:

Harmincegy magyar történelmi személyiség költözött be egy évre a nagyvázsonyi várba. Pontosabban a mellszobruk. Ott van Nimród, Petőfi Sándor, Kodály Bartókkal, de még Sissi is. Az alkotó az a keszthelyi Túri Török Tibor, aki decemberben már bemutatta e tárlat egy részét a keszthelyi Balaton Színházban Legkedvesebb magyarjaim címmel. A Történelmünk nagyjai című kiállítás mellszobrait a nagyvázsonyi vár kápolnájában lehet szemügyre venni. A történelmi mellszobrok közt 29 férfi mellett két női alak is szerepel: Sissi, akit a kiállított alkotások közül elsőként formált meg a szobrászművész, valamint Zrínyi Ilona. Rajtuk kívül Árpád-házi királyok, neves magyar zeneszerzők, valamint híres 1848-as magyarok is helyet kaptak a tárlaton. A kiállítás 2016 márciusáig látogatható.

Várprogram rendezvényajánló:

Nagyvázsonyi Várjátékok

Július 1 és augusztus 20 között naponta délelőtt és délután várjátékok Nagyvázsonyban. Lovagoltatás, íjászat, csillagdobás, lándzsahajítás minden nap.

www.nagyvazsony.hu; www.kinizsivar.hu


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

 

Továbbküldöm ismerősnek