Valentin nap a Balatonnál

 

Hazánkban is egyre több pár emlékezik meg a szerelmesek napjáról, azaz február 14-éről. A Balaton és vidéke egész évben kedvelt helye a szerelmeseknek - Valentin nap alakalmából most idézzünk fel egy-két romantikus balatoni történetet és helyet.

 

A balatonfüredi villájában az Aranyembert megíró Jókai Mór például így vallott a szerelemről:

„Van egy mindenek fölött álló elementum, aki ura a józan észnek, győzedelmes ellenfele a logikának, zsarnoka a királyoknak és a népeknek, aki életet ad és elvesz, és nem osztogat kegyelmeket, – aki előtt a mathesis nem tudomány: sokszorozza a semmit a semmivel, s lesz belőle minden; aki előtt az erő nem hatalom, s az igazság nem törvény; aki teremti a bűnt és az erényt, s nem ismer különbséget a kettő között. E világbontó, világfenntartó elementum neve "a szerelem".”

 

Egy kevésbé ismert Balatonhoz köthető szerelmes történet főszereplője Egry József, a balatoni színek és fények festője, aki 1916-ban a háború okozta sérülése miatt került a badacsonyi hadikórházba. Itt ismerkedett meg az önkéntes ápolónőként dolgozó Pauler Juliskával, akivel aztán két év múlva házasodott össze. A festő otthona innentől kezdve aztán Keszthely, nyáron pedig Badacsonytomaj lett, utóbbi tökéletes helyszín volt a magányt kedvelő művész számára. Alkotásai a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban ma is láthatók, még pedig abban a kétszintes műteremlakásban, amely egykor a festőnek és családjának volt az otthona.

 

Szerte a világban népszerűek a szerelemlakatos emlékhelyek. Hazánkban talán Pécs a legismertebb helyszín ebben a témában, de Keszthelyen, a Népviseletes Babamúzeum előtti korláton egyre másra jelennek meg a „holtomiglan-holtodiglan” lakatok, ez a Szerelem Fala. Tudnunk kell azonban, hogy nem akármilyen az épület fala és az előtte húzódó járdaszakasz sem: a fal többtucatnyi kazettájába a múzeumtulajdonos – Túri Török Tibor – népi életképeket ábrázoló kisplasztikáit építette be, a járda taposóvitrinjében pedig a történelmi Magyarország népviseletei láthatóak.

 

Balatonvilágoson a hosszan elnyúló Magasparton lévő Panoráma kilátó gondozott parkjában található egy titokzatos építmény: egy kicsi, fehérre festett fahíd, amit a helyiek Szerelmesek hídjának vagy Sóhajok hídjának is hívnak. A híd fölött átívelő kapun felirat hirdeti: az itt fogant szerelem múlhatatlan. A híd korlátján már megjelentek a szerelemlakatok…, de szerelemlakatokkal találkozhatunk a fonyódi magasparton és Badacsonyban, a Kisfaludy-házhoz vezető út mentén is.


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek