Tavaszköszöntő - Kóstolj bele a tavaszba!

A Magyar Turizmus Zrt. április 21-24-ére meghirdette a „Kóstolj bele a tavaszba!” elnevezésű akcióját, amelynek során mindenkit arra csábítanak, hogy mozduljanak ki egy kicsit a természetbe. Ez a hétvége kiváló alkalom lehet egy kirándulásra a Föld Napja alkalmából szervezett túrák egyikén, egy tájház látogatásra a Tájházak napján, április 23-án, a Szent György Nap megünneplésére vagy egy jókedvű piknikezésre.

Ehhez kapcsolódóan álljon itt tavaszköszöntő programajánlónk:

Április 24-e Szent György napja - e napot Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. Mi pedig már tudjuk, hogy a tavasz itt van egy ideje! Ha eddig nem tettük, irány a természet, kóstoljunk bele a tavasz ízeibe és fürödjünk meg a tavasz színeiben!

Mi itt a Balaton régióban szerencsések vagyunk – hiszen sok más gyönyörű természeti képződmény mellett van egy Szent György-hegyünk is, amely nemcsak egy kiváló kiránduló-, és túra célpont, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként védett flórája és faunája különleges értékeket rejt.

Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény. A volt raposkai bányudvarból (megközelíthető Tapolca felöl Raposkai elágazónál balra, GPS: 46.843264,17.442190) indul az ajánlott nyomvonalú ösvény. Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a "jégbarlang" állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált, a sétaút jelképéül mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva. www.bfnp.hu/hu/tapolcai-medence-tanosvenyek

Rendezvény ajánló:

Szent György-hegyi Napok (Hegymagas, Kisapáti, Raposka, Tapolca)

2016. április 14-24.

A Szent György-hegyi Napokon a bor és gasztronómia ünnepe elevenedik fel minden év tavaszán a Balaton-felvidéken. A majd egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.

Helyszín: Tapolca, Kisapáti, Hegymagas, Raposka.

április 14. kedd: Szent György-hegyi Napok megnyitója és borverseny

április 20. szerda: Zarándokút, a Szent György-hegyi kápolnák megtekintése

április 21. csütörtök: Tapolcai ínyencrandevú borkedvelőknek

április 22. péntek: Szakmai konferencia, eredményhirdetés, a borverseny legjobb borainak kóstolása

április 23. szombat: Bor utak bejárása

április 24. vasárnap: Pihenés, felvonulás, Szabadtéri Szentmise, borszentelés

www.tapolcatamasimk.hu

Lassan virágzik a mandula, készülődik az Akali történelmi szőlőhegy. Április 1-3-án rendezik meg immár hatodik alkalommal az Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor elnevezésű rendezvényt. Pénteken a fő szerep a gasztronómiáé: mandulás ételek versenye és kóstolása, marcipánkészítés, kiállítás, előadás, borkóstoló alkotják a program gerincét. Másnap és harmadnap 10 órától 18 óráig nyitott pincék várják a vendégeket. Kiváló túra lehetőség, finom borok, páratlan balatoni és mandulavirágos panoráma.

www.balatonakali.hu

Rügyfakadás néven hagyományos Tavaszünnepet tartanak Gyenesdiáson is. Április 16-17-én jókedvű szabadtéri rendezvényre látogathatunk el a település kedvelt kirándulóhelyén, a Nagymezőn: lesz itt Föld napi túra, főzőverseny szabadtűzön – „régi korok konyhája”, játékos programok, Varázshangok játszóház, lovas- és íjászbemutató, kő- és sodrófahajítás, népzene, lovas és huszárfelvonulás.

www.gyenesdias.info.hu

Ugyanezen a hétvégén a szomszédos Vonyarcvashegyen a Hercegi Mandulás Napok rendezvényre látogathatunk el - a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje.

www.vonyarcvashegy.hu


További információk:   Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

 

Továbbküldöm ismerősnek