A menekülő turistákra számít a Balaton

Statisztikai adatok is bizonyítják, hogy húsvétkor menekülünk otthonról. Egy kutatás szerint: ilyenkor szokásos vendégjárás - különösen az azzal gyakran együtt járó locsolkodás - és az ünnephez tartozó készülődés, takarítás, sütés-főzés elkerülésének vágya az egyik indok, hogy elutazik a család. A korábban megjelent elemzés szerint: a húsvéti utazáson részt vevők közel 40%-a egyetlen éjszakát sem tölt a felkeresett desztinációban, azaz az utazások nagy része kirándulásnak tekinthető  Az éjszakázással együtt járó utazások is viszonylag rövidek, az utak átlagos hossza alig haladja meg az 1,3-1,5 éjszakát.

A turisztikai szakértők úgy vélik, a színes programok, a szállásadók kedvezményei segíthetnek abban, hogy több turista aludjon tavasszal is a Balatonnál.Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy:  a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára vonzó hely lehet, ahol tavasszal, ősszel, télen is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással.

Mint mondta: idén a húsvét idejére esik az iskolai tavaszi szünet is, amelyre a balatoni vállalkozók intenzíven készülnek. Aki csak egy-egy napra tud elszakadni otthonról, annak is érdemes ide elutaznia. Fürdőnadrágot még a lakásban hagyhatjuk, de a jó levegőn sok olyan programot találhatunk, amelyek nem csak az "elvetemült", 20-30 kilométert is gyalogolni képes bakancsos turisták élveznek. Füreden például Picasso képeiben is gyönyörködhetünk. De aki unja már a magaskultúrát, annak a szervezet azt ajánlja, látogasson el valamelyik termelői piacra, hogy valami olyasmit egyen, amit régen csak a nagymami főzött. A gyenesdiási piacot például azoknak szánják, akik  friss, házias, adalékmentes húsvéti finomságokat szeretnének megkóstolni.  Gyenesdiáson egyébként minden gyerek jól érezheti magát. A lurkók különböző mesterségekkel ismerkedhetnek meg, sőt  ki is próbálhatják azokat. Lehet például vasat idomítani, "vadászni". Azok, akik azt hiszik, hogy a tojást a nyuszi hozza, megismerkedhetnek a háztáji állatok tartásával, a sajtkészítés fortélyaival. Az ügyesebbek kipróbálhatják a fazekaskorongot is. Természetkedvelők ne hagyják ki a Keszthelyi-hegység élővilágát bemutató látogatóközpontot se. A tó déli oldalán pedig Balatonföldváron, húsvéti játszóházat nyitnak 0-99 éves korig. Fekete Tamás hozzátette: Érdemes a szállásajánlatokat is jól megnézni, sok helyen  3+1 ajánlatokat kínálnak.


Balatoni Regionális TDM Szövetség

Továbbküldöm ismerősnek