Majális a Balatonnál

Hagyományos gyermek programokkal, majálissal várják régió-szerte a május 1-én szabadba kiránduló és szórakozni vágyó családokat.

Majálist szerveznek többek között Balatonföldváron, Balatonfüreden, Balatonlellén, Vonyarcvashegyen, Zalakaroson, Szóládon, Szántódon és Siófokon.

 

 

Keszthelyen ezen a napon szervezik meg a Keszthelyi Évadnyitó programját is! www.balatonszinhaz.hu

Másnap, május 2-án különleges élményben lehet részünk a Balatoni Múzeum jóvoltából:

A múzeumalapító atyák nagyot álmodtak a múlt század elején: többről mint egy klasszikus múzeum. Egy olyan kultúrpalota vágy-képe lebegett előttük, amely a kultúra széles palettáját, a művészeti ágak színes tárházát mutatja be a nagyérdeműnek. Ezen elképzelés szellemében született meg lilában és nap-színekben az „Előnyári kalandok a Balaton Kultúrpalotában” című programcsokor.

Programajánló:

Kultúr-sokk: Bor & Színház - másképp, mint eddig (május 2. 16 óra)

www.balatonimuzeum.hu

Valljuk be, néha mindenki szeretné visszahozni az elmúlt korok hangulatát, a fess ruhákat, a kávézók teraszán eltöltött kellemes perceket, a majális zsibongó színeit. Erre tökéletes alkalom, az ötnapos hévízi fesztivál, mely „Boldog Békeidők Hévíze” címmel kívánja visszahozni a városba a békebeli korok hangulatát. Az április 30. - május 3. között megtartandó rendezvényen bárki átélheti az 1867-es kiegyezést követő időszak, az úgynevezett boldog békeidők hangulatát. Neves művészek, előadók, zenekarok műsora szórakoztatja a nagyérdeműt a több napos rendezvény alatt.

www.heviz.hu

A május 1-i hétvégén nagyon sok program várja a Balatonra látogatókat. Mi ebből most a legjobb ízűt választottuk ki:

Ajánlat (nem csak) édesszájúaknak: Palacsintafesztivál Balatongyörökön

Idén már harmadik ízben rendezik meg május 2-án a nyugat-balatoni településen a sós és édes palacsinták sütőversenyét a falu központjában lévő felújított, régi plébániaépület - most közösségi ház - udvarán. Az előző években már sokféle különleges ízkombinációval találkozott a szakmai zsűri és a finomságokat kóstoló közönség egyaránt. Gyermekprogramok, játszóház, táncbemutatók, zenés produkciók kísérik az eseményt.

www.balatongyorok.hu

Ajánlat (nem csak) bicikliseknek: Vuelta BringaMánia Tour de Balaton Balatonföldváron

Öt táv, kétkeréken, minden korosztálynak! 2015-ben McDonald's Tour de Balaton néven rendezik meg a Balaton kerülő kerékpáros túrát, melyre idén 5 kategóriában lehet nevezni:  Balaton_206 km; Balaton_146 km; Balaton_86 km; Balaton_32 km; Balaton_6 km. Az indulók Balatonföldvárról közösen tekernek Balatonboglár felé, nyugati irányba, és délután-este Siófok felől érkeznek vissza a rendezvényközpontba.

www.kerekparinfo.hu

www.vuelta.hu/tourdebalaton

Tudtad-e? Új kilátó épül Balatonföldváron

A múzeumépület kétszer háromszáz négyzetméteres alapterületén egy interaktív, hajózással és Balatonnal kapcsolatos kiállítást rendeznek be, amihez kapcsolódva megépül egy összesen 25 méter magas kilátótorony, ahonnan tiszta időben az egész Balatont be lehet látni.

Abban bíznak, hogy májusban megindulhat a próbaüzem és júniusban hivatalosan is megnyithatják a létesítményt a nagyközönség előtt.

www.balatonfoldvar.info.hu

Érdekesség: A balatonföldvári  Xantus János Kilátótorony a Lucs-tető lábánál, a 184 m-es magaslaton állt. A tornyot a Somogyi Erdőgazdaság építette saját területén. A 20 m magas, több emelettel és kilátórésszel kialakított tornyot egy császárfa tartotta, a többi rész vörösfenyőből készült. A szokatlan megoldású kilátót  a faszerkezetek elismert tervezője, dr. Vass Dénes tervei szerint építették. Pár év alatt a faszerkezet balesetveszélyessé vált, így le kellett bontani.

(A későbbiekben Xantus János nevét a balatonboglári Gömb-kilátó vette át.)


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek