Kinyitják az ország egyik legöregebb pincéjét, Szellemidézéssel, filmvetítésekkel és csokoládéval is várják a turistákat

 

A nyugalomra vágyó kirándulókat csábítaná október 22.- és november 2. között a Balatonhoz az egyik turisztikai szövetség. Az Ősszel is Balaton! akcióhoz 170 szállásadó és 93 étterem, borospince csatlakozott. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke szerint: potenciálisan százezrekre tehető azok száma, akik szívesen jönnének a Balatonra hidegebb évszakokban is, ám ehhez az is kell, hogy legyenek jó őszi programok.

Sokáig a turisztikai szakemberek abban gondolkodtak, hogy meghosszabbítsák a nyári szezont. De szerencsére mára vannak olyan törekvések is, amelyek nem ezt az irány követik. Mi például azt gondoljuk, nyáron, nyári programokat kell ajánlani, ősszel pedig, ennek az évszaknak megfelelőt. Első hangzásra ez evidenciának tűnik, de sokáig a hazai turisztikai szakemberek jelentős része, télen-nyáron ugyanazokat a hívószavakat használta. Ma már sokkal szofisztikáltabbak lettek a balatoni üzenetek.- állítja közleményében a szervezet.

Idén októberben is a tóhoz próbálják csalogatni a vendégeket. Az őszi szezont a gasztronómia és a borkultúra bemutatásával színesítik. 16 pincészetben például ingyen is ihatnak a látogatók, ha letöltik a www.nyitottbalaton.hu oldalról a borkóstolókra jogosító jegyeket. Fekete Tamás szerint: Sokan azért nem mennek el ilyen túrára, mert egy valaki mindig kimarad a mulatságból. Most azonban a kampány ideje alatt, sok helyen lovaskocsival, kisbusszal, vagy hajóval szállítják azokat, akik leteszik autójukat és gyalogosan indulnak felfedezni egy-egy régió pincéit. Ennek az egyszerű ötletnek köszönhetően a sofőrök is ihatnak majd. A baráti társaságoknak nem kell aggódni azon, ki az, aki hazaviszi őket a harmadik, negyedik pince bevétele után.

A borturisták mellett, a családi programokra vágyóknak is több eseményt szerveznek. Szigligeten tartják például a Süllőfesztivált, Balatonszárszón a Csokoládéfesztivált, Keszthelyen pedig Balatonhoz kötődő természetfilmeket nézhetünk meg a Balatoni Múzeumban. Biztos vagyok abban is, hogy Siófokon is sokan lesznek, hisz ott Kálmán Imre emléknapokat szerveznek. A rendezvénysorozatban operett-előadás, zenés beszélgetések, gasztronómiai különlegességek és kiállítás várja az érdeklődőket. A zeneszerző leghíresebb dalait közkedvelt előadóművészek tolmácsolják a közönségnek. A fiatalabbak számára legalább ilyen izgalmasak lehetnek azok a programok, amelyeket a Vaszary Villában szerveznek. Itt Pop art villámkurzust szerveznek a Z generáció számára.

Fekete szerint: nem nehéz meggyőzni a pincék, vendéglők tulajdonosait, hogy tartsanak nyitva a „holt” szezonban is. Bár az is igaz, hogy a legtöbb vállalkozó azt gondolja, ha majd lesz vendég, akkor kinyit, a vendég viszont akkor jön, ha biztosan talál nyitva olyan helyet, ahová szívesen beül a családjával, vagy a barátaival. Örök probléma ez. De szerencsére egyre több az olyan vállalkozó, aki felismerte ezt és legalább egy-egy kampány erejéig nyitva áll a turisták előtt az őszi és a tavaszi szezonban is. –mondta a turisztikai szakértő.

A www.nyitottbalaton.hu oldalon számos pincelátogatást ajánlanak a szervezők. Fekete Tamás szerint „Nehéz egyetlen pincét is kiemelni, hisz annyi jó hely lesz nyitva a program keretén belül. „Ha turista lennék, azért biztos, hogy benéznék Lovasra, ahol az egyik pincészetben állandóan Mozartot hallgattatnak a borokkal, hogy még ízletesebbek legyenek. Aki a klasszikusabb miliőt szereti, annak feltétlenül el kell mennie Gyenesdiásra, ahol kinyitják a Kárpát-medence egyik legrégebbi pincéjét. Ennek mestergerendáján 1644-es építési évszám olvasható. De, ha már arra jár a turista, érdemes a szomszédban Balatongyörökre is ellátogatnia, ahol a nyitott pincék mellett, szellemidézéseket is szerveznek. A déli part is bővelkedik nagyszerű borászatokban. Közülük jó szívvel ajánlanám a Kötcsei bortúrát, ahol 4 fantasztikus borpince várja egymás szomszédságában a látogatókat, valamint a Rádpuszta egyik pincéjét, amely mind a 22 hazai borrégió jobbnál jobb borait és az összes eredetvédett pálinkát kínálja egy helyen kóstolásra.

Továbbküldöm ismerősnek