Tihanyi programok, lehetőségek, rendezvények

Tihany a köztudatba nyugodt, csendes és békés pihenõhelyként vonult be. Ezzel nem is szándékozom vitába szállni, talán ez a falu legfõbb vonzereje a látványosságok után. Egy fáradságos munkahét után valóban felüdülés leugrani a Balatonra, vagy a szabadságot itt eltölteni. Élvezni a csendet, a stresszmentes környezetet. Azt viszont határozottan cáfolnám, hogy itt csak az idõsebb generációk találhatnak maguknak programokat, vagy csak õk tölthetik el tartalmasan szabadidejüket.


A túrázás például nem kifejezetten az idõsek kedvtelése. Tihany, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként természetvédelmi területen fekszik és ehhez méltóan gazdag az élõvilága, szépek a félsziget tájai. Az egykor elterjedt szürkemarha például a Belső-tó partján kapott menedéket, itt folyik tenyésztésük, az emberek látványosságként kezelik õket. A szövevényes erdei ösvények ideális terepet kínálnak a gyalogtúrázóknak, bicikliseknek egyaránt. Egy, a félszigetet körbeölelõ útvonalat végigjárva ihatunk a Ciprián-forrás vizébõl, szalonnát süthetünk az egyik kellemes pihenõhelyen, majd a Csúcs-hegyet meghódítva letekinthetünk a Balatonra és, az idõjárástól függõen akár Badacsonyig is elláthatunk. A kört bezárva megnézhetjük az apáti templomot, majd megcsodálhatjuk a Külsõ-tó egyedülálló növény- és madárvilágát.

A félsziget a horgászok kedvelt találkozóhelye, a Balaton és a Belsõ-tó egyaránt alkalmas a szabadidõ ilyen jellegû eltöltésére. Utóbbi az idei telepítésekkel és fejlesztésekkel még vonzóbbá válhat a horgászok számára.

Az év minden részére kínálja a falu a különbözõ programokat. Minden évben megrendezésre kerülnek a Kecskeköröm-napok, melyen megelevenítik az ismert legendát. Rendszerint bográcsos halászlé-, vagy gulyásfõzõ-versenyt rendeznek ekkor. Szintén kedvelt program a pünkösdi fesztivál, amikor megválasztják a pünkösdi királyt. A Levendula-napok alkalmával a vendégsereg kipróbálhatja a levendulaszedõk fáradságos munkáját. A nyár egyik legkedveltebb programja a Lovas napok a Belsõ tó partján. Neves fogathajtók, illetve amatõr versenyzõk kerülgetik a bólyákat és igyekeznek rátermettségüket bizonyítani. Az elcsigázott szemlélõdõ bármikor szomját olthatja és éhségét csillapíthatja az ilyenkor felállított sörsátrakban. Ez a rangos esemény július elsõ vasárnapján várja az érdeklõdõket. Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön felszentelésre kerül az új kenyér, emellett változatos, színes programkínálattal kedveskednek a látogatóknak. Alighanem a legrangosabb esemény a tihanyi kínálatban a szüreti felvonulás. A lovasokból és kocsisokból álló szüreti menet a tópartról indulva bejárja a falut, majd a templom elõtti I. András téren áldás kerül az új borra. A menetet végig rezesbanda és a tihanyi néptáncosok kísérik. Ekkor a helyi borrend megvendégeli a környezõ borvidékek hasonló szervezeteit, majd együtt tivornyáznak éjszakába nyúlóan az utcabálon. A programszezon zárómomentuma a Garda-fesztivál, amely feleleveníti a tihanyi halászok életét. A halászok kifogják a Balatonból a "látott hal"-ként ismert zsákmányt, majd a Visszhang-dombon szõlõvenyigén megsütik és elfogyasztják a vendégekkel együtt. Aki erre a rendezvényre kíváncsi, az novembert keresse a programajánlóban.

A tihanyi Szabadtéri Színpad tavasztól õszig nívós mûsorokkal, neves színészekkel várja a kultúra iránt érdeklõdõket. Koncertek, operettek, színi elõadások egyaránt megtalálhatók a színpad kínálatában.

Forrás: http://www.tihanyinfo.com

Odporúčať priateľovi