Megfordult Hévízen a világ!

Összesen 46 országból, közel 220.000 vendég, több mint 1.000.000 éjszakát töltött 2015-ben Hévízen. Ezek a fő számok, de ássuk bele magunkat a részletekbe is! Honnan csökkent és honnan nőtt az érdeklődés?

Papp Gábortól Hévíz Polgármesterétől megtudtuk, hogy összesen 1.031.698 vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évben, a befizetett idegenforgalmi adó alapján a fürdővárosban. Ez 40.070 éjszakával kevesebb a 2014. évben mért adatoknál, tehát összességében 3,74%-os visszaesés. KSH statisztika alapján 923.539 éjszakát töltöttek a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken (hotelekben, panziókban és kempingekben) és 99.704 vendégéjszakát magánszálláshelyeken. A magánszálláshelyek forgalma tavaly is nőtt, az előző évhez képest 29%-kal (!), míg a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 6%-ot csökkent. Mindemellett a vendégek száma főre levetítve a kereskedelmi szállásokon is emelkedett 4,5%-ot. Hozzátette, hogy az orosz forgalom csökkenésére gyorsan reagáltak a szolgáltatók, így az előzetes várakozásokkal szemben jóval kevesebb kiesés realizálódott év végére.

Hogyan alakult át a vendégkör Hévízen?
Kérdésünkre Horváth Orsolya a Hévíz TDM Egyesület elnöke elmondta, hogy a legnagyobb volumenű növekedést a belföldi piacról tapasztalták. Összesen 354.362 belföldi vendégéj volt 2015-ben Hévízen, ami 10%-os növekedést jelentett. 103.339 vendég érkezett belföldről, átvéve ezzel újra a vezetést a külföldiekhez viszonyítva. Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás az orosz vendégéjszakák 35%-os csökkenésevolt, amire tudatos stratégiával és összehangolt akciókkal készültek a város szolgáltatói. Ennek köszönhetően 11,2% - os növekedést tudtak elérni a cseh vendégéjszakákban, 114%-os (!) emelkedést Lengyelországból és 34%-os javulást Szlovákiából. Mindezekkel együtt az összesített vendégéjszakák38,4%-át teszik ki a magyarok, 30,7% - át a német nyelvű vendégek, és 17,1%-át az oroszok.
A fennmaradó 13,8%-on 41 ország vendégei osztoznak, tehát elmondható, hogy szinte az egész világ megfordult Hévízen egy év alatt.

A városvezetés a vendégek igényeihez igazodó, folyamatos fejlesztésekkel teszi még vonzóbbá a települést. 2015-ben pályázati forrásból teljesen megújult a borospincéiről híres Egregyi városrész. Megnyílt az Egregyi Múzeum, ahol a „Hévíz Évezredei” elnevezésű állandó tárlaton a restaurált mozaikokon és használati tárgyakon kívül, még egy igazi boszorkány csontváza is megtekinthető. A múzeum előtt fűszerkert, árnyékos padok és száraz Kneipp taposó várja a megpihenni vágyókat.

2015-ben elindultak a felújítási munkálatok a Hévízgyógyfürdőn is, közel másfél milliárd forintos összköltségvetéssel. Ennek a leglátványosabb eleme a Fedett Fürdő és a Reumakórház fogadóépületének és vendég tereinek felújítása, az ivókút, valamint a rendelők modernizálása. A projekt 2016. tavaszán zárul és kerül átadásra a fürdővendégeknek.


Hévíz.hu

Odporúčať priateľovi