DRÓTSZAMÁRON A BALATON MENTÉN

 
 
Azok számára, akik szeretnek kerékpározni, a Balaton régió egy igazi paradicsom! Sokfelé lehet biciklizni – a Balatoni Bringakörúton és számos ajánlott túraútvonal mentén, mintegy 210 km hosszú, végig táblával jelölt útvonalon. 
 
 

 

A Balatont megkerülve számos településen kerekezünk végig, ahol kerékpárral olyan érdekességeket is felfedezhetünk, amely mellett esetleg autóval megállás nélkül elhaladnánk. Az újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre bővül a kerékpárral felfedezhető helyszínek száma, a legfrissebb újítás Mencshely és Zánka térségéhez köthető, ahol a Balatoni Bringakörúthoz csatlakozó kerékpárutat adtak át 2015 nyarán. A 33 km-es Panoráma kerékpárút festői szépségű tájon vezeti a kerékpáros túrázókat, különböző nehézségű terepeken. A túraútvonal Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi Kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járja körbe a vidéket. A kerékpárút mellett a Balaton-felvidéken túrázók még két fejlesztésenk is örülhetnek:  a mencshelyi Halom-hegyen és környékén a Tűzhányó tanösvényen ismerhetőek meg a kialudt vulkán földtani, botanikai, zoológiai értékei, ha pedig szép kilátásra vágyunk, irány a felújított Kossuth-kilátó, amely egyedülálló körpanorámát nyújt a balatoni térségre.  

Tipp a környékre:
- egy picit más szemszögből kínál hasonlóan gyönyörű panorámát a monoszlói Hegystű Geológiai Bemutatóhely, valamint a Balatoncsicsó – Szentantalfa feletti XIII. századi Szent Balázs templomrom,
- gasztronómiai élményben lehetünk részünk a Tagyon-hegy nyitott pincéiben és a Tagyon Birtokon, Balatonakaliban a Fék Étteremben pedig a környék legfinomabb tócsijai közül választhatunk.

TIPP!  Itt gyűjtöttünk kerékpáros túraútvonalakat>>

Ideális környezet a kisgyermekes családok számára is, hiszen nincsenek nagy szintkülönbségek és kis távolságokon belül sok a látnivaló és a gyermekbarát program.

A tó környékének kétkeréken történő felfedezésére legkellemesebb időszak a tavasz végi, nyár eleji hetek, hosszú hétvégék és a Vénasszonyok Nyara.

Balatoni tókerülés

Ha drótszamáron tekerve szeretnénk megismerni a Balatont, szánjunk rá minimum 3-4 napot. Ha nyáron kerekezünk, a fáradalmakat a tó partján egy hűsítő fürdő keretében is kipihenhetjük, de számos helyen forrásvízzel is megtölthetjük a kulacsainkat.

Akinek nincs kerékpárja

A Balatonnál ez sem probléma, itt nem maradnak élmények nélkül azok sem, akik nem hoznak kerékpárt magukkal, hiszen számos kerékpárkölcsönző és szerviz kínálja szolgáltatásait régiószerte. (Kerékpárt átlagosan 2000 Ft/nap áron tudunk bérelni.)

Hasznos információk

Ha már nekiveselkedtünk és kétkeréken ülünk, nem szabad kihagynunk a bringaparkok vagy éppen egy hangulatos kerékpáros pihenőhely meglátogatását sem. Bringaparkot Balatonkenesén  és Balatonföldváron találunk, megpihenni pedig a GyenesdiásiBringatanyán, a keszthelyi Defekt Kerékpáros Pihenőben, a Bringakaliban Balatonakaliban, a köveskáli Kerék-Bárban, a balatonberényi Tekergő Kerékpáros Pihenőhelyen vagy a Balatonfüred és Csopak határán lévő Guruljon az élet kerékpáros tanyán is ajánlott.

A Balatont kerülő bringások öt helyen találják meg az igazolópontokat – ezekről és a Balatoni Bringakörútról bővebb információ a www.balatonbringa.hu oldalon érhető el.


Magyar Turizmus Zrt.

 

Odporúčať priateľovi