Balaton

Vízparti pihenés, történelmi és kulturális emlékek, népi hagyományok, kerékpáros és vízi túrák, ritka természeti értékek, gasztronómia különlegességek, látványos programsorozatok - mindezt együtt kínálja a Balaton, a "magyar tenger".

A Balaton (becenevén a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tava. 77 km a hosszúsága, szélessége 1,3–14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km². Magyar elnevezése a szláv "blato" (=mocsár, láp, sár) szóból ered. Latin neve, a Lacus Pelso magyarul sekély tavat jelent, szlovákul Blatenské jazero. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt. A tó sekély vizét a nap könnyen átmelegíti, ezért a víz nyári maximális hőmérséklete 28-29 fok is lehet. A Balaton a legtöbb télen befagy, a jégréteg vastagsága gyakran 20–30 cm-es is lehet. A turistaszezonban, április 1. és október 30. között a tavon viharjelző szolgálat működik.

Közlekedéstörténet:

A 19. század első felében hajót alig-alig lehetett a tavon látni. 1910-ben négy gőzhajó bonyolította le a menetrendszerinti személyforgalmat. A balatoni közforgalmú hajóállomány 1936-1937-ben négy gőzösből, négy motoros hajóból és 14 motorcsónakból állt. A vasúti forgalom 1861-ben indult meg a Balaton déli partján Buda és Nagykanizsa között. A Balatont vasúthálózat öleli körül, melyen a nyári főszezonban sűrűn járnak vonatok. A BAHART hajójárataival a Balaton minden nagyobb települése elérhető.

1993-ban kezdték építeni a biciklisek számára a Balatoni Körutat. Ma már e bicikliút segítségével könnyedén körbekerékpározható a Balaton. A Balatoni Körút kiépített bicikliutak, alacsony forgalmú közutak formájában vezeti végig a biciklizni vágyó embereket. Hossza 210 km. A déli parton közvetlenül a tó melett halad, ahol a turisták könnyedén rápillanthatnak a Balatonra. Az északi parton kicsit távolabb, több kanyarral vezeti végig a kerékpárost a tó körül.

 

balatoninfo.sk | Szlovákiából is irány a Balaton!