Szent Iván Éj és Múzeumok Éjszakája a Balaton régióban

 

A nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván napjának, azaz június 24-nek az előestéjén tartják. A Balaton régióban is sok helyen gyújtanak tüzet ezen az éjszakán – az ősi pogány szokásoknak, az ezekre épült keresztény szokásoknak és a magyarországi hagyományoknak megfelelően.

 

Szántódón június 20-án ünneplik a Szent Iván Éjt.

www.szantod.hu

Vonyarcvashegyen a Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja.

www.vonyarcvashegy.hu

Zamárdiban a település történeti helyeit végigjáró, korhű zenés rendezvényen vehetünk részt a nyári napforduló ünnepén.

www.zamardi.hu

Balatonszepezden június 26-án este Szent Iván éji tűzugráson vehetünk részt, koncertet ad Navratil Andi és Demeter László.

www.balatonszepezd.hu

Balatongyörökön a felújított Bélapi pihenő ad otthont a civil szervezetek, baráti társaságok főzőversenyének, amit gyermekprogramok, erdei koncert és tűzugrás kísér a Szent Iván éji erdei pikniken június 26-án.

www.balatongyorok.hu  

Balatonszárszón fáklyás felvonulás, Szent Iván éji tűzgyújtás, koncertek, színházi előadások, katonai hagyományőrzők bemutatója vár mindenkit a Szezonnyitó Szárszói Tüzes Estéken június 26-27-én.

www.balatonszarszo.hu

És végül egy különleges helyszín: a Tapolcai medence békéjét őrző egy tanúhegy ormán pihenő várrom, a Csobánci Vár. Június 24-én történelmi előadás, fegyverbemutató a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium előadásában, népi játékok, máglyagyújtás, szalonnasütés és fáklyás levonulás várják mindazokat, akik történelmi környezetben szeretnék megünnepelni a legrövidebb éjszakát.

www.csobancvar.hu

És hogy mi történik még ezeken a nyárközepi varázslatos éjszakákon? Múzeumok Éjszakája várja június 20-án a „virrasztókat” többek között Balatonfüreden, Balatonszárszón, Fonyódon, Balatonszemesen és Keszthelyen.

www.vaszaryvilla.hu

www.keszthely.hu  

Extra tipp: Utcazenészek Hévízen!

Az Angyalok és csavargók estéin június 19-23. között a belváros 7 pontján 7 különböző stílusban: gitar solo, relax, népzene jazz, pop, country, dixie.

Mindeközben Múzeumok Éjszakája a Muzeális Gyűjteményben!

www.hevizgaleria.hu; www.heviz.hu


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

 

Továbbküldöm ismerősnek