Novemberi finom falatok

A november nem telhet el libaünnep, ropogós libasült és persze az újbor illata nélkül. Márton-nap környékén szokás bemutatni az újbort és elfogyasztani az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve ez által a következő év gazdagságát. Márton napi vígasságot több településen is tartanak, így többek között Alsóörsön, Hévízen, Lovason, Badacsonytördemicen, Gyenesdiáson, Balatonfüreden pedig 4 napos gasztronómiai fesztivált szentelnek a késő ősz ízletes ételeinek, hagyományos fogásainak. Zamárdiban november 11-én megvizsgálják a libák mellcsontját, közösen megkóstolják és elfogyasztják a sülteket, majd játszanak is.

És akkor itt a kihagyhatatlan Siófoki Márton Napi Pálinkafesztivál, ahol nemes pálinkákat, igazi, ízes gyümölcsből készült itókákat kóstolhatunk az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon.  A pálinkás poharak emelgetése és a lelkes kóstolgatás mellé nagy adagban fogyaszthatunk zenét is. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit Siófokon november 13-15. között.

Ha egy kicsit unalmas már a liba liba hátán, irány Tihany – itt is jól lakatnak minket, de nem szárnyassal, hanem a Balaton egyik legnemesebb halával, a tihanyi szorosnál november táján leginkább fogható gardával. És hogy miről is szól a Garda Fesztivál? Először is természetesen ki kell fogni a tóból a halakat. A vendégek számára hajókról követhető a halászat. Amikor kifogják a gardákat, a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, az Echo-dombon körben a földbe szúrják, és parázson megsütik. A hagyományos garda halászat időközben kiegészült halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá november 13-15-i hétvégét. 

www.tihany.hu

Tipp: A változatos műsorok közben akár több alkalommal is benézhetünk a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol mindkét hétvégi napon a saját bögrével érkezőket levendula teával kínálják. Szombaton délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. Érdemes elszakadni erre a két órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak! A túra utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Indulás: a Pisky sétány 12. szám alatt található Parasztgazda és Halászcéh házától! Fontos, hogy jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: november 13. péntek 16.00 óráig!

www.bfnp.hu

Tipp: Ha a garda mellett a Balaton többi halával is szeretnénk megismerkedni, erre a kelet-Balatonon a balatonfüredi Bodorka vízvilág Látogatóközpontban, míg a nyugat-Balatonon a Balatoni Múzeumban nyílik lehetőségünk. További információ: www.bodorka.info.hu; www.balatonimuzeum.hu

November végén legalább egy Katalin-napi disznótorosra el kell menni – erre kiváló lehetőségünk nyílik Vonyarcvashegyen, ahol a hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznóvágásokat. A napot házi pálinkával kezdik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. A vendégek a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.

www.vonyarcvashegy.hu

Tipp: És ha valaki a könnyebb ételekre szavaz, akkor sem kell máshova mennie, Vonyarcvashegyen ugyanezen a hétvégén tartják a helyi Süteménysütő Versenyt, ahol ha szerencsések vagyunk, elleshetünk egy-két mesterfogást, megismerhetjük a nagymamák féltve őrzött receptjeit.

Tipp: És ha le szeretnénk mozogni a sok evés-ivást, irány az erdő, az elmúlt évben sok minden megújult a Keszthelyi-hegység kiránduló infrastruktúrájában, Vonyarcvashegy határában például a Cseri-kapu pihenőhely.

Ki tudja mi az a kerbájt? A Balaton régióban még ennek is utánajárhatunk, november 21-én, Kötcsén tartanak kerbájtot, amelynek során az istentiszteletet követően egész napos kirakodóvásár és búcsúi sokadalom várja a vendégeket a faluközpontban.

Tudta-e? A kerbájt szó egy elmagyarosodott német kifejezés, eredeti hangalakja Kirchweihtag, amelynek jelentése az, hogy „a templomfelszentelés napja”. A kerbájt tehát nem más, mint egy evangélikus Erzsébet-napi búcsú, amely Kötcsén számos érdekes szokáselemmel van át- meg átszőve.


 

További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

Továbbküldöm ismerősnek