A füredi Boór Bettina a 190. Anna-bál szépe - Viharos bevonulás és hatszáz vendég a bálon

 

A 190. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi elsőbálozó Boór Bettina lett. Az első udvarhölgynek a szintén füredi kötődésű, 16 éves Barna Dorinát választották, a második udvarhölgy a komáromi Szép Csenge. A bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba. A díszvendégekkel együtt hatszázan vettek részt a bálon, a menetet ezúttal elmosta az eső. Képgaléria.

 

- Nem számítottam rá, hogy a bál szépe leszek. Nagyon boldog vagyok. A barátnőim bátorítottak, ennek ellenére meglepett, hogy engem választott a zsűri. Örülök, de a továbbtanulás számomra a legfontosabb - mondta kérdésünkre az est végén Boór Bettina, a füredi Lóczy Lajos Gimnázium tanulója.

A hölgyek nyakába a Vaszary Villa kertjében akasztották fel a Balatont idéző kék számozott porcelánszíveket, de a báli menetet ezúttal elmosta az eső. Az érkező vihar miatt nagy volt a riadalom, a lányok többsége izgult, zavartan rendezgette a ruháját vagy éppen a többiekét méregette. Feszült várakozást leplező mosolyok.

A vendégek többsége klasszikus estélyi ruhában, ezúttal is elmaradtak a merészebb darabok. Eleinte elviselhetetlen volt a hőség aztán jött a vihar. Olvad le a sminkem, érzem, hogy ragad, most mi lesz - kérdezte egy lány az apjától, aki körbemutatott, nyugi, a többieké is folyik. Az utcákon így is sokan nézelődtek, volt, aki az ismerősének akart integetni mindenáron, volt, aki történjék bármi, láthatóan a csodálatra áhítozott, voltak az átszellemült arccal ujjongók, és itt voltak a felkent kritikusok is, elvégre aki itt ácsorgott az kimaradt a bálból. A kiváltságosok az ablakokból kikönyökölve szemlélődtek.

A palotást ezúttal Soós Erika koreográfiája alapján a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, kísért a Mendelssohn Kamarazenekar.

Ünnepi köszöntőjében a bál fővédnöke: Seszták Miklósnemzeti fejlesztési miniszter, aki két lányát is elhozta a bálra, kiemelte:  Magyarország szíve ebben az időszakban Füreden dobog. Báj, kecsesség és  kellem - Anna ezt jelenti, ez illik az Anna-bálhoz is, amely hagyomány és ősi fészek egyben.

         

- Kevés bál van, amely kétszáz év próbáját is kiállta. Az Anna-bál ilyen - fogalmazottBóka István polgármester.

Turi Bálint, Balatonfüred kulturális partnerének, a bál díszvendégének, Komárom városának alpolgármestere a magyar kultúrtörténet egyik legszebb eseményének, magyar legendáriumnak nevezte a bált.

A Kiss Ernő-díjat, magát a huszárkapitányt ábrázoló szobrot, idén Ókovács Szilveszter,  a Magyar Állami Operaház főigazgatója, operaénekes, rádiós és televíziós műsorvezető-szerkesztő vehette át. 

A veszprémi születésű lírai bariton végzettsége szerint operaénekes, magánénektanár és kamaraművész. Öt hangszeren játszik, tagja a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. Európa számos országában lépett fel dalesteken, operaelőadásokban.

 

A Hír TV megalakulásától a csatorna műsorvezetője, szerkesztője, majd a Duna Televízió vezérigazgatója. 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója, nevéhez fűződik az intézmény teljes szervezeti megújítása. Nős, három gyermek édesapja. 
Ókovács Szilvesztert hosszú évek óta szoros szálak fűzik Füredhez, az Anna-bálhoz, a város elkötelezett támogatója - hangzott a laudáció.

Az 50-70 ezer forintos jegyek már hónapokkal ezelőtt elkeltek. Mintegy nyolcvan, zömében nyolc fős asztal várta a bálozókat, az árkádok alatt is volt teríték, a vendégek elé 3500 darabos, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz került.

 

Idén is a báli közönség szavazta meg a 15 legszebb lányt, akik közül a V. Kulcsár Ildikóújságíró, Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Gömbös Lóránd a Tracon Electric ügyvezető igazgatója, és Schiffer Miklós divatszakértő alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akik vasárnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd lovas huszár kísérettel sétakocsikáznak a városban. Szintén vasárnap folytatva a hagyományt vasárnap este a Gyógy téren operafilm vetítést rendeznek.


 Forrás: balatonfured.hu

Továbbküldöm ismerősnek