Adventi ajánló

November végén elkezdődik az Adventi időszak. Tihanyban december 20-ig Karácsonyváró Napokon várják a vendégeket a Mádl Ferenc téren. Betlehemet állítanak többek között Vörsön, Balatonfüreden, Hévízen, adventi gyertyát gyújtanak a hétvégeken Balatonalmádiban, Balatonszemesen, Vonyarcvashegyen, Fonyódon, Hévízen, Siófokon pedig megnyit az Adventi Vásár. A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket egyaránt. Az adventi gyertyagyújtások alkalmával magas rangú egyházi személyiségek osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel és helyi művészeti csoportok bemutatói színesítik az ünnepi alkalmakat. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható. Balatongyörökön december 4-6. között a Közösségi Ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron mindenki beszerezheti a fára és a fa alá való díszeket, ajándékokat. A kézművesek portékái mellett megkóstolhatja a helyi német közösség hagyományos ételeit, pl. a thüringiai kolbászokat, valamint a helyben sütött langallót. Szombaton Jazzmikulás játszik, és Szent Miklós is tiszteletét teszi. Vasárnap a Kocsonyamustra keretében kreatív és hagyományos kocsonyák versenyét szervezik meg. Forralt borból sem lesz hiány! Balatonlellén, a BL Bavaria YachtClubban december 5-én lesz a karácsonyi vásár. Fonyódon adventi kulturális hét lesz december 12-18. között, 18-án pedig Balatonkenesén is megtartják Mindenki Karácsonyát, ahol a szabadtéri karácsonyi vásár ínycsiklandó finomságokkal vár mindenkit. Ünnepi hangulat és édes illatok lengik be a Városháza előtt felállított Betlehemet és környékét, ahol nehéz a választás a bejgli, a kalács, a sült alma vagy a forralt bor között. A gyerekek Betlehemezése minden évben a nézők kedvence.

 

Gyenesdiási tipp

Advent alkalmából színes programokkal (adventi gyertyagyújtás, betlehemesek előadása, mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás) jó hangulattal, sült gesztenyével, tombolával és forralt borral várja a vendégeket a X. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásáron a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a Községháza előtti téren december 12-13-án. A kétnapos programot karácsonyi kézműves vásár kíséri.

Ha érdekelnek bennünket kertünk téli madárvendégei, és az, hogy hogyan tudjuk őket etetni, hogyan tudunk róluk gondoskodni a leghidegebb hónapokban, akkor látogassunk el a Természet Házába, ahol december 12-én madárbarátainkkal kapcsolatos előadással és foglalkoztató termi programokkal várnak minket.

www.gyenesdias.info.hu; www.bakonyerdo.termeszethaza.hu

Hévízi tipp

Szemelvények a Jannus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményéből a Karácsony jegyében a hévízi Muzeális Gyűjteményben. A „Luca-napi praktikák” kiállítás 2016. január 15-ig látogatható.

www.hevizgaleria.hu


További információk:     Magyar Turizmus Zrt. - Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

                                               Tel.: +36-87/482-023

                                               E-mail: balaton@itthon.hu

                                               Internet: itthon.hu/balaton

                                               Blog: www.itthonabalatonon.blog.hu

 

Továbbküldöm ismerősnek